Sałatka z arbuzem
Czas przygotowania:
35 min
Czas gotowania:
...
Łączny czas:
35 min
Ilość porcji:
4-6
Stopień trudności:
łatwy
Typ kuchni:
polska
Sałatka z arbuzem – składniki
- 1 arbuz (można zastąpić melonem)
- 1 ogórek
- 1 czerwona cebula
- 200g sera feta
- 1 pęczek świeżej mięty
- 1 limonka (sok i skórka)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Sałatka z arbuzem – przepis krok po kroku
- Arbuz należy pokroić na kawałki, usuwając pestki. Jeśli nie masz arbuz, możesz użyć melona.
- Ogórek należy obrać i pokroić w plasterki.
- Cebulę należy obrać i pokroić w cienkie piórka.
- Ser fetę należy pokroić w kostkę.
- Świeżą miętę należy posiekać.
- W dużej misce połącz pokrojony arbuz, ogórek, cebulę, ser fetę i posiekaną miętę.
- W osobnej miseczce wymieszaj sok i skórkę z limonki, oliwę z oliwek, sól i pieprz.
- Przygotowanym sosem polej sałatkę z arbuzem i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż sałatkę do lodówki na około 30 minut, aby smaki się przegryzły.
- Sałatkę z arbuzem podawaj schłodzoną.