Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami, szynką parmeńską i burratą

Czas przygotowania:

25min

Czas gotowania:

5 min

Łączny czas:

30 min

Ilość porcji:

2-3

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa, włoska, polska

Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami, szynką parmeńską i burratą – składniki

  • 2 brzoskwinie
  • 100g szynki parmeńskiej
  • 1 kulka burraty
  • rukola
  • garść orzechów włoskich
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami, szynką parmeńską i burratą – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj grill i rozgrzej go do średniej temperatury.
  2. Brzoskwinie przekrój na pół i usuń pestki.
  3. Skrop brzoskwinie oliwą z oliwek i posól delikatnie.
  4. Grilluj brzoskwinie przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
  5. Wyjmij brzoskwinie z grilla i odstaw do ostygnięcia.
  6. W międzyczasie, przygotuj sałatkę. Na dnie dużej miski ułóż rukolę.
  7. Dodaj pokrojoną szynkę parmeńską i burratę na wierzch.
  8. Orzechy włoskie posiekaj na mniejsze kawałki i posyp nimi sałatkę.
  9. Do osobnej miski wyciśnij sok z cytryny, dodaj oliwę z oliwek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aby powstał dressing.
  10. Połówkami brzoskwiń ułóż na sałatce.
  11. Skrop całość przygotowanym dressingiem.
  12. Delikatnie wymieszaj sałatkę, aby składniki się połączyły.
  13. Sałatkę podawaj od razu, aby zachować świeżość i chrupkość brzoskwiń.

 

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *