Jajecznica z szynką parmeńską
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
10 min
Łączny czas:
20 min
Ilość porcji:
2
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Aromatyczna szynka parmeńska w połączeniu z delikatnymi jajkami to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Jajecznica z szynką parmeńską – składniki
- 4 jajka
- 6 plastrów szynki parmeńskiej
- 2 łyżki masła
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (do dekoracji)
Alternatywy: Jeśli szukacie innych smaków, zastąp szynkę parmeńską wędzonym łososiem dla wersji “a’la royal”. Jeśli natomiast szukacie opcji wegetariańskiej, możecie zastąpić szynkę parmeńską grillowanymi warzywami.
Jajecznica z szynką parmeńską – przepis krok po kroku
- Na początek rozbijam jajka do miski i mieszam je do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Następnie na patelni rozgrzewam masło. Kiedy zaczyna się pienić, dodaję szynkę parmeńską i smażę ją, aż stanie się lekko chrupiąca.
- Gdy szynka jest gotowa, zdejmuję ją z patelni i odkładam na bok.
- Na tej samej patelni, na której smażyłam szynkę, wlewam jajka. Mieszam je delikatnie, aż zaczną się ściąć.
- Kiedy jajka są już prawie gotowe, dodaję do nich szynkę parmeńską. Całość mieszam, aby składniki dobrze się połączyły.
- Na sam koniec doprawiam naszą jajecznicę solą i pieprzem. Podaję na ciepło, posypując jajecznicę z szynką parmeńską natką pietruszki.