Jajecznica z szynką parmeńską

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

10 min

Łączny czas:

20 min

Ilość porcji:

2

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Aromatyczna szynka parmeńska w połączeniu z delikatnymi jajkami to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Jajecznica z szynką parmeńską – składniki

  • 4 jajka
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej
  • 2 łyżki masła
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (do dekoracji)

Alternatywy: Jeśli szukacie innych smaków, zastąp szynkę parmeńską wędzonym łososiem dla wersji “a’la royal”. Jeśli natomiast szukacie opcji wegetariańskiej, możecie zastąpić szynkę parmeńską grillowanymi warzywami.

Jajecznica z szynką parmeńską – przepis krok po kroku

  1. Na początek rozbijam jajka do miski i mieszam je do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Następnie na patelni rozgrzewam masło. Kiedy zaczyna się pienić, dodaję szynkę parmeńską i smażę ją, aż stanie się lekko chrupiąca.
  3. Gdy szynka jest gotowa, zdejmuję ją z patelni i odkładam na bok.
  4. Na tej samej patelni, na której smażyłam szynkę, wlewam jajka. Mieszam je delikatnie, aż zaczną się ściąć.
  5. Kiedy jajka są już prawie gotowe, dodaję do nich szynkę parmeńską. Całość mieszam, aby składniki dobrze się połączyły.
  6. Na sam koniec doprawiam naszą jajecznicę solą i pieprzem. Podaję na ciepło, posypując jajecznicę z szynką parmeńską natką pietruszki.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *