Sałatka z kaszy jaglanej

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Sałatka z kaszy jaglanej


Sałatka z kaszy jaglanej

Sałatka z kaszy jaglanej – składniki

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Sałatka z kaszy jaglanej – przepis krok po kroku

  1. Przepłucz kaszę jaglaną pod bieżącą wodą.
  2. W rondlu zagotuj wodę, a następnie dodaj kaszę jaglaną. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie całą wodę. Odstaw do ostygnięcia.
  3. W międzyczasie, obierz i pokrój ogórka, paprykę, marchewkę i cebulę w drobną kostkę.
  4. Posiekaj natkę pietruszki.
  5. W dużej misce połącz kaszę jaglaną, pokrojone warzywa i natkę pietruszki.
  6. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj go do sałatki.
  7. Skrop sałatkę oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem do smaku.
  8. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, aby dobrze się połączyły.
  9. Przełóż sałatkę do lodówki na około 30 minut, aby smaki się przegryzły.
  10. Sałatkę z kaszy jaglanej podawaj schłodzoną.


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *