Ciasto z mąki jaglanej

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Ciasto z mąki jaglanej


Ciasto z mąki jaglanej

Ciasto z mąki jaglanej – składniki

  • 1 ½ szklanki mąki jaglanej
  • ½ szklanki cukru (można użyć miodu lub innego słodzika)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
  • opcjonalnie: posypka z płatków migdałowych lub orzechów

Ciasto z mąki jaglanej – przepis krok po kroku

  1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę jaglaną, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon.
  2. W innym naczyniu ubij jajka, dodaj olej roślinny, ekstrakt waniliowy i jogurt naturalny. Dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i delikatnie wymieszaj, aż wszystko się połączy.
  4. Dodaj pokrojone jabłka i wymieszaj je równomiernie w cieście.
  5. Przełóż ciasto do wysmarowanej formy do pieczenia.
  6. Jeśli chcesz, posyp ciasto posypką z płatków migdałowych lub orzechów.
  7. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 40-45 minut, lub do momentu, gdy włożony do środka patyczek będzie suchy.
  8. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia przed podaniem.

Smacznego!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *