Sałatka z ośmiornicą, ziołami i pomidorami
Czas przygotowania:
15 min
Czas gotowania:
2 godz. 00 min
Łączny czas:
2 godz. 15 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Sałatka z ośmiornicą
Czy kiedykolwiek próbowałeś ośmiornicy? Smakuje bardzo podobnie do kalmarów, ale jest bardziej mięsista. Jedną z moich ulubionych potraw na całym świecie jest meksykańska sałatka z ośmiornicą, czyli „ensalada de pulpo”, ze świeżymi pomidorami, ogórkami, kolendrą i chilli. Jest wspaniała jako dodatek lub dodatek do tacos lub tostadas. Sałatka z Ośmiornicy jest często przygotowywana jak ceviche, ośmiornica „ugotowana” w kwaśnej marynacie, bez podgrzewania. W przypadku tego przepisu stosujemy inne podejście. Gotujemy ośmiornicę, najpierw blanszując ją, a następnie powoli gotując we własnych sokach na łóżku z aromatycznych ziół. Powolne gotowanie bez dodatku płynu koncentruje smak ośmiornicy, podczas gdy ośmiornica wchłania bogaty smak ziół. Powolne gotowanie pomaga również ugotować ośmiornicę, dzięki czemu mięso jest delikatne (tylko trochę gumowate, jak homar), a nie twarde. Następnie mięso siekamy, mieszamy z pozostałymi składnikami sałatki i sokiem z limonki, octem jabłkowym, marynatą z oliwy z oliwek i chłodzimy przez kilka godzin.
Składniki na sałatkę z ośmiornicy
- 800g oczyszczonej ośmiornicy
- Sól
- Kilka dużych gałązek świeżego oregano
- Kilka dużych gałązek świeżej pietruszki
- Kilka gałązek świeżej kolendry
- 1 szklanka posiekanego ogórka z nasionami (obranego, jeśli skórka jest gruba i gorzka, w przeciwnym razie pozostaw)
- 1/2 szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli
- 3 zielone cebule, pokrojone w plasterki, w tym niektóre ciemniejsze zielone końce
- 1 świeża papryczka jalapeno, pozbawiona nasion i posiekana (sprawdź, czy nie jest gorąca, jeśli jest naprawdę gorąca, użyj tylko niewielkiej ilości)
- 1/2 szklanki luźno upakowanej posiekanej świeżej kolendry, w tym delikatnych łodyg
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 szklanki posiekanych pomidorów bez pestek
Sałatką z ośmiornicą – przepis krok po kroku
- Ugotować ośmiornicę w osolonej wodzie
Podgrzej duży garnek z lekko osoloną wodą do wrzenia. Umieść surową ośmiornicę we wrzącej wodzie, ponownie zagotuj wodę i gotuj przez 2 minuty. Następnie wyjmij ośmiornicę z garnka i odstaw do ostygnięcia na blasze. Odlej wodę z gotowania.
- Pokrój ośmiornicę na duże kawałki
Wyrzuć wszystko, co nie wygląda jak mięso (wnętrzności itp.), które w jakiś sposób umknęły podczas czyszczenia. Umieść kawałki ośmiornicy na łóżku z ziołami.
- Upiecz ośmiornicę
Przygotuj podłoże z ziół (pietruszka, kolendra, świeże oregano) w małym holenderskim piekarniku lub przykrytym naczyniu żaroodpornym. Ułóż kawałki ośmiornicy na ziołach, przykryj i piecz w piekarniku nagrzanym do 250°F (120°C) przez 1 3/4 godziny, aż zmiękną (dostosuj czas gotowania dla mniejszych lub większych ośmiornic).
- Przygotuj upieczone kawałki ośmiornicy
Wyjmij kawałki ośmiornicy na blaszkę, aby ostygły. Gdy ostygnie w dotyku, oderwij galaretowate kawałki otaczające kawałki ośmiornicy, których nie chcesz jeść. (To kwestia tekstury. Jeśli nie masz nic przeciwko teksturze, nie martw się o nią, smakuje dobrze.)
Możesz również zauważyć małe okrągłe kawałki mięsa, które wyglądają jak gałki oczne. To nie gałki oczne, ale kawałki z przyssawek ośmiornicy na mackach. Smakują też dobrze, tak jak reszta ośmiornicy. Mięso pokroić na 1/2-calowe kawałki. Powinieneś mieć blisko 2 szklanki posiekanego mięsa ośmiornicy.
- Połączyć z pozostałymi składnikami (oprócz pomidora) i schłodzić:
Umieść posiekaną ośmiornicę w dużej, niereaktywnej misce. Dodaj ogórki, czerwoną cebulę, dymkę, kolendrę, suszone oregano i jalapeño. Dodaj sok z limonki, ocet jabłkowy, oliwę z oliwek, posyp solą i wymieszaj, aby połączyć. Przykryć i schłodzić przez 2 godziny lub całą noc.
- Aby podać, wymieszaj z pokrojonymi pomidorami