Sernik bez sera

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

45 min

Łączny czas:

1 godz. 5 min

Ilość porcji:

6-8

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa, polska

Sernik bez sera – składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki masła (lub margaryny)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (lub mleka)
  • 1/2 szklanki startych jabłek (lub innych owoców)
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów (opcjonalnie)
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania

Sernik bez sera – przepis krok po kroku

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
  2. Dodaj masło i rozetrzyj je z suchymi składnikami, aż powstanie kruszonka.
  3. Do kruszonki dodaj jajko, ekstrakt waniliowy (jeśli używasz) i jogurt. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  4. Dodaj starte jabłka i posiekane orzechy (jeśli używasz). Wymieszaj ponownie.
  5. Przełóż ciasto do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40-45 minut, aż sernik bez sera nabierze złocistego koloru.
  7. Po upieczeniu wyjmij sernik bez sera z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  8. Przed podaniem posyp sernik bez sera cukrem pudrem.

Teraz możesz cieszyć się pysznym i lekkim sernikiem bez sera!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *