Śledzie smażone w zalewie octowej

Czas przygotowania:

60 min

Czas gotowania:

60 min

Łączny czas:

1h 60min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Śledzie w occie smażone uprzednio w mące to wyśmienita przekąska o wyrazistym smaku. Przygotowanie śledzi w occie jest bardzo łatwe – można jeść je już następnego dnia. Ja używam małych filetów, łatwo zapakować je do słoika a i smażenie nie sprawia trudności. Aby przyspieszyć proces obtaczania śledzi w mące i żeby zminimalizować bałagan – sprawę załatwiam w plastikowej torbie – nie ma mycia i mąki latającej w całym domu – polecam tę opcję. Ważne jest żeby dobrze zrównoważyć marynatę octową odpowiednią ilością cukru, soli i octu.

śledzie smażone
Śledzie smażone

Śledzie smażone w zalewie octowej – składniki:

  • pół kilo filetów ze świeżych śledzi
  • sól
  • pieprz
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia

Marynata

  • 2 szklanki wody
  • 1 mała cebula
  • 5 liści laurowych
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 łyżek stołowych octu

Śledzie smażone w zalewie octowej – przepis

Śledzie (ja używam małych filecików) przyprawić solą, pieprzem i obtoczyć w mące.

  1. Rozgrzać olej i usmażyć śledzie, aż osiągną piękny, złocisty kolor (spójrzcie na zdjęcie).
  2. Dobrze jest odłożyć śledzie po smażeniu na papierowy ręcznik – dzięki temu danie będzie miało mniej tłuszczu.  W międzyczasie zagotować wodę z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i cebulą pokrojoną w piórka.
  3. Przyprawić zalewę solą, cukrem i octem – gotować, aż cebula lekko zmięknie a smaki się przegryzą – smakujcie marynaty ostrożnie, ponieważ buchający aromat octu może nieźle zatkać. Ja zawsze koryguję smak dolewając wody lub octu – ewentualnie dosypując cukru – przygotujcie marynatę, żeby Wam smakowała, pamiętajcie, że śledzie przejdą całkowicie jej aromatem.
  4. Następnie delikatnie wkładamy podsmażone śledzie do słoika i zalewamy octową marynatą. Uwielbiam ryby w occie – między innymi dlatego, że ocet rozpuszcza ości. W takiej marynacie możecie przygotować każdą inną rybę.
śledzie w occie
Śledzie smażone w zalewie octowej
4.8/5 - (11 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *