Smażony boczniak królewski
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
10 min
Łączny czas:
20 min
Ilość porcji:
2
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
europejska
Boczniak królewski to szlachetniejsza odmiana boczniaka dużo twardsza i bardziej aromatyczna niż tradycyjny boczniak. Mnie boczniak królewski bardziej przypomina prawdziwka niż boczniaka. Obróbka jest bardzo prosta – trzeba podsmażyć aromatyczne grzyby w stopniu al dente i można je serwować np. na tostach. Są pyszne z sosem serowo-śmietanowym lub sosem śmietanowym z odrobiną cytryny.
Myślę, że boczniaki królewskie dobrze nadają się na składniki sosu do makaronu czy każdego grzybowego sosu.
Boczniak królewski smażony – składniki
- 2-3 boczniaki królewskie
- 50 gramów masła
- 100 ml 18% śmietanki
- trochę soku z cytryny
- sól, pieprz
Smażony boczniak królewski – przepis
- Boczniaki myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie plasterki.
- Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone grzyby.
- Smażymy około 3-4 minuty – każdy plasterek powinien być usmażony z obu stron.
- Przyprawiamy solą oraz pieprzem i odkładamy na osobny talerz.
- „Smak” który pozostał na patelni zalewamy śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy 1-2 minuty. Sos można doprawić również odrobiną soku z cytryny. Prosty i jednocześnie szalenie aromatyczny sos gotowy.
- Boczniaki można polać sosem lub podać osobno. Smażony boczniak świetnie pasuje jako dodatek do tostów lub kanapek.
- Uwielbiam proste połączenia: grzyby, masło i śmietana tworzą z odrobiną soku z cytryny wspaniałe połączenie smaku i aromatu.