Smażony boczniak królewski

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

10 min

Łączny czas:

20 min

Ilość porcji:

2

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

europejska

Boczniak królewski to szlachetniejsza odmiana boczniaka dużo twardsza i bardziej aromatyczna niż tradycyjny boczniak. Mnie boczniak królewski bardziej przypomina prawdziwka niż boczniaka. Obróbka jest bardzo prosta – trzeba podsmażyć aromatyczne grzyby w stopniu al dente i można je serwować np. na tostach. Są pyszne z sosem serowo-śmietanowym lub sosem śmietanowym z odrobiną cytryny.

Myślę, że boczniaki królewskie dobrze nadają się na składniki sosu do makaronu czy każdego grzybowego sosu.

Boczniak królewski smażony – składniki

  • 2-3 boczniaki królewskie
  • 50 gramów masła
  • 100 ml 18% śmietanki
  • trochę soku z cytryny
  • sól, pieprz

Smażony boczniak królewski – przepis

  1. Boczniaki myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie plasterki.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone grzyby.
  3. Smażymy około 3-4 minuty – każdy plasterek powinien być usmażony z obu stron.
  4. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i odkładamy na osobny talerz.
  5. „Smak” który pozostał na patelni zalewamy śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy 1-2 minuty. Sos można doprawić również odrobiną soku z cytryny. Prosty i jednocześnie szalenie aromatyczny sos gotowy.
  6. Boczniaki można polać sosem lub podać osobno. Smażony boczniak świetnie pasuje jako dodatek do tostów lub kanapek.
  7. Uwielbiam proste połączenia: grzyby, masło i śmietana tworzą z odrobiną soku z cytryny wspaniałe połączenie smaku i aromatu.

boczniak królewski

3.5/5 - (4 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *