Tosty francuskie na słono

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Tosty francuskie – nazwa dania brzmi szykowanie – a okazuje się, że to danie nie raz ratowało nas w sytuacji gdy w domu znajduje się tylko stary chleb i jajka. Owszem tosty francuskie przyrządzić można na wiele sposobów – mogą być na słodko z chałką i powidłami, mogą być ordynarne czyli chleb, jajko i keczup oraz możemy stworzyć coś pomiędzy – jak Karol wczoraj o północy. Wyszły pyszne!

Tosty francuskie na słono – składniki

  • 3 kromki chleba lub bułki – nawet lepiej jak pieczywo nie jest super świeże
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka śmietanki 30%
  • szczypta soli i pieprzu
  • kawałek masła i odrobina oleju do smażenia
  • dodatkowo (tym razem poszalałem składniki wymienione poniżej może i nie są konieczne, ale tosty wyszły naprawdę super!)
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Tosty francuskie na słono – przepis

  1. Roztrzepujmy jajka z mlekiem i śmietanką w misce.
  2. Dodajemy sól, pieprz oraz starty parmezan i natkę pietruszki.
  3. Moczymy kromki chleba w przygotowanej mieszance, obracając kromki co jakiś czas, aż całe jajko się wchłonie.
  4. Smażymy chleb na rozgrzanym tłuszczu zlewając na każdą z kromek resztę pozostałych roztrzepanych jajek.
  5. Smażymy z obu stron do uzyskania smakowitego złocistego lekkiego zrumienienia.

Najlepiej smażyć je na maśle – aromat będzie idealny. Smacznego! Osoby chcące sprofanować te wytworne tosty mogą użyć keczupu.

4.6/5 - (10 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *