Tosty francuskie z chałki

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

10 min

Łączny czas:

20 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa, francuska

Tosty francuskie z chałki – składniki

  • 4 kromki chałki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • masło do smażenia
  • opcjonalnie: syrop klonowy lub cukier puder do podania

Tosty francuskie z chałki – przepis krok po kroku

  1. W misce roztrzep jajka, mleko, cukier i ekstrakt waniliowy.
  2. W dużej patelni rozgrzej masło na średnim ogniu.
  3. Zanurz kromki chałki w przygotowanym cieście jajecznym, jedną po drugiej, i od razu połóż na rozgrzanej patelni.
  4. Smaż tosty z obu stron, aż staną się złociste i chrupiące.
  5. Przełóż gotowe tosty na talerz i powtórz proces z pozostałymi kromkami chałki.
  6. Podawaj tosty francuskie z chałki ciepłe, polane syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *