Sos borowikowy

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Sos borowikowy – kwintesencja jesieni czyli aromatyczny, delikatny i pyszny sos z borowików. jego sekretem jest długość smażenia grzybów – im krócej tym lepiej – grzyby powinny zachować swój kształt i być w sporych kawałkach – dzięki temu sos będzie jeszcze piękniej prezentował się na talerzu. Aby podkreślić smak grzybów warto na koniec skropić sos sokiem z cytryny i oprószyć go natką pietruszki. Sos idealny nie tylko do makaronu.

Sos borowikowy – składniki

  • 3 garście dorodnych borowików (użyjcie też nóżek)
  • 1 średnia cebula
  • sól, pieprz
  • pietruszka (natka)
  • sok z 1/4 cytryny
  • śmietana 30% około 1/3 szklanki
  • 2 łyżeczki masła do smażenia i odrobina oleju, żeby masło się nie paliło.

Sos borowikowy – przepis

  1. Borowiki delikatnie umyć i dokładnie osuszyć. Pokroić w sporą kostkę wraz z nóżkami – ja kroję grzyby w kawałki wielkości jajka przepiórczego.
  2. Cebulą posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na 1 łyżeczce masła i odrobinie oleju.
  3. Dodać prawdziwki, smażyć około 7 minut na średnim ogniu. Następnie dodać jeszcze jedną łyżeczkę masła – doskonale połączy i wzbogaci składniki sosu.
  4. Doprawić solidnie solą, pieprzem i (opcjonalnie odrobiną tymianku). Wymieszać.
  5. Następnie zalać śmietaną i gotować na małym ogniu około 2-3 minut. Dodać natkę pietruszki i sok z cytryny (opcjonalnie więcej pieprzu i soli).

Sos borowikowy jest idealnym dodatkiem do mięs, makaronu, placków ziemniaczanych czy kanapek. Delikatny, wyborny i niesamowicie aromatyczny – jeśli chcecie, żeby miał jeszcze więcej smaku możecie dodać kilka suszonych borowików.

3.8/5 - (25 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *