Sos holenderski
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Sos holenderski to pyszny i klasyczny sos, który doskonale pasuje do wielu dań. Jest gładki, kremowy i ma delikatny smak. Można go podawać z warzywami, mięsem czy rybą. Przygotowanie tego sosu jest bardzo proste, a efekt końcowy z pewnością zachwyci Twoje podniebienie.
Sos holenderski – składniki
- 3 żółtka jajek
- 200 g masła
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz do smaku
Alternatywą dla żółtek jajek może być 3 łyżki majonezu. Jeśli nie masz masła, możesz użyć margaryny, ale pamiętaj, że smak sosu może się nieco różnić.
Sos holenderski – przepis krok po kroku
- W rondelku rozpuść masło na małym ogniu, ale nie doprowadzaj go do wrzenia.
- W osobnej misce umieść żółtka jajek (lub majonez) i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj składniki.
- Stopniowo dodawaj rozpuszczone masło do żółtek, cały czas mieszając, aby sos się zagęścił.
- Gdy sos będzie gładki i kremowy, dopraw go solą i pieprzem do smaku.
- Sos holenderski jest gotowy do podania! Możesz go podawać zaraz po przygotowaniu lub schłodzić w lodówce przed podaniem.
Sos holenderski doskonale komponuje się z gotowanymi warzywami, grillowanym mięsem czy pieczoną rybą. Możesz go również wykorzystać jako dodatek do jajek na twardo czy sałatek. Smacznego!