Sos pomidorowy do pizzy
Czas przygotowania:
5 min.
Czas gotowania:
20 min.
Łączny czas:
25 min.
Ilość porcji:
5-6
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
śródziemnomorska
Sos pomidorowy to podstawowy składnik nie tylko domowej pizzy, skoro już mowa o pizzy idealnej to można przygotować puszystą, grubą pizzę lub włoską, chrupiącą i cieniutką pizzę – ich wspólną cechą jest idealny sos na bazie pomidorów z puszki.
Ten prosty sos nadaje się do smarowania surowego, drożdżowego ciasta na pizzę jeszcze przed jej pieczeniem i wykładaniem ulubionymi składnikami.
Płaski placek ciasta na pizzę należy dokładnie nawilżyć aromatycznym sosem, a następnie oprószyć serem i innymi dodatkami. Dzięki sosowi pizza jest przepyszna, można użyć pozostałego sosu na polewania pizzy z wierzchu, ale jeśli sos będzie gęsty i użyty w odpowiedniej ilości gwarantuję, że zrezygnujecie już z innych sosów i polew.
Sos pomidorowy do pizzy – składniki
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki suszonego oregano
- szczypta majeranku
- sól i cukier do smaku
- 2 łyżki oliwy
Przepis na prosty pomidorowy sos do pizzy
- Puszkę pomidorów zmiksować z przecierem pomidorowym na gładką masę.
- Czosnek obrać i drobno posiekać, rozgrzać w rondelku 2 łyżki oliwy i delikatnie podsmażyć czosnek – uważajcie, żeby go nie spalić – maksymalnie może być lekko złoty.
- Czosnek zalać mieszanką pomidorową i powoli gotować (redukować) na małym ogniu przez około 15 minut – spójrzcie na konsystencję sosu na zdjęciu – taka właśnie ma być.
- Doprawić oregano, majerankiem oraz solą i cukrem do smaku – sos musi być wyrazisty, ale niezbyt kwaśny.
- Całość pogotować jeszcze 5 minut – dzięki temu wszystkie smaki pięknie się połączą, a w całym domu rozniesie się zapach jak z włoskiej pizzerii.
- Przepis na doskonałe ciasto do pizzy znajdziecie oczywiście na Smakalajzyt. Z tego ciasta w zależności od czasu wyrastania możecie przygotować grubą lub cienką pizzę.