Spaghetti alla puttanesca
Czas przygotowania:
20 min
Czas gotowania:
30 min
Łączny czas:
50 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
włoska
Spaghetti alla puttanesca to jedno z moich ulubionych dań, uwielbiam wszystkie makarony, ale ten szczególnie. Jest wyrazisty, lekko pikantny i pyszny. Puttanesca to po włosku zdrobniale prostytutka – ale nie martwcie się – nie będzie to danie wulgarne – będzie pyszne!
Spaghetti alla puttanesca – składniki
- 2 średnie cebule
- 10 filecików anchois
- czosnek – 2 ząbki
- chilli do smaku – świeże lub w płatkach
- 2 puszki pomidorów
- 15 czarnych oliwek
- kilkanaście kaparów do smaku
- parmezan
- pietruszka
- oliwa
- sól i pieprz
- do tego dania doskonale pasuje też boczek – ja zazwyczaj go dodaję do mojej wersji puttanesci, ale nie jest to przepis oryginalny, jeśli chcecie spróbować wersji oryginalnej pomińcie boczek.
Spaghetti alla puttanesca – przepis
Na oliwie szklimy czosnek z chilli i cebulą (opcjonalnie dodajemy boczek – surowy wędzony).
Następnie dodajemy fileciki anchois, które doskonale wzbogacają smak sosu – jest to składnik obowiązkowy, następnie dodajemy 2 puszki pomidorów – redukujemy powoli sos, dodając oliwki, kapary, pieprz (z solą bądźcie ostrożni i anchois i kapary są słone). Dodajemy chilli do smaku – puttanesca musi być pikantna. Kiedy widzimy, że sos zaczyna być gotowy wrzucamy makaron do wrzątku (proponuję spaghetti – uwielbiam to firmy Agnesi) i gotujemy al dente. Na makaron nakładamy sos, posypujemy go szczodrze parmezanem i pietruszką. I zadowoleni z siebie jemy ten cudowny makaron.