Spaghetti napoli
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
włoska
Spaghetti napoli czyli prosty, podstawowy sos na bazie cebuli, czosnku i pomidorów. Wiem wiem, znów makaron, ciągle ten makaron i sosy – nic nie poradzę, że jestem skończoną makaroniarą i basta (pasta). Sos napoli uwielbiam nie tylko za to, że można go przygotować w 15 minut, ale za smak, świeżość i lekkość. Sos napoli to podstawa wielu innych sosów włoskich np. spaghetti bolognese. Nie zapomnijcie o tymianku, bazylii i odrobinie parmezanu, no i o makaronie al dente – tym razem użyłam tagliatelle.
Spaghetti napoli (sos napoli) – składniki
- 1 duża cebula – lub 2 małe
- 2 ząbki czosnku
- pół marchwi
- 1 puszka pomidorów
- tymianek
- świeża bazylia
- oregano
- natka pietruszki
- sól, pieprz, opcjonalnie trochę vegety
- odrobina chilli
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- parmezan do posypania
- 2 łyżki stołowe białego wytrawnego wina (do duszenia cebuli)
- oliwa z oliwek
Spaghetti napoli (sos napoli) – przepis
- Na odrobinie oliwy podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem i drobniutko pokrojoną marchwią. Można podlać warzywa odrobiną białego wina (2 łyżki stołowe) żeby pogłębić aromat sosu.
- Dopiero gdy marchew zmięknie dodajcie puszkę pomidorów ( w kwasie, który zawierają pomidory marchew się nigdy nie dogotuje – wiem kilka razy sprawdzałam 😉
- Odrobinę zredukować sos, dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, gałązkę tymianku – dokładnie same listki (około 20 listków), oregano (szczypta), kilka listków bazylii (6 listków) i trochę natki – napoli musi być ziołowe.
- Ja dodałam do sosu odrobinę płatków chilli i szczyptę vegety, które jeszcze bardziej podkreśliły warzywny i wyrazisty smak tej potrawy.
- Ugotować al dente makaron – ja użyłam tagliatelle – tym razem gotowego, ale jeśli tylko najdzie Was ochota na domowy makaron to wiecie gdzie już jak go zrobić.
- Na makaron położyć sos – nigdy nie mieszajcie sosu z makaronem na patelni – osoba jedząca miesza go sobie na talerzu. Całość posypać tartym parmezanem i opcjonalnie udekorować listkiem bazylii.
Napoli to cudowny, prosty sos, idealny na szybką kolację w upalny dzień.