Spaghetti z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

20 min

Łączny czas:

30 min

Ilość porcji:

2

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

włoska

Sekret tkwi w prostocie i jakości. Spaghetti z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi to potrawa, która podkreśla te dwie zasady. Włoska kuchnia jest znana z umiejętności czerpania z tego, co natura ma do zaoferowania, a ten przepis jest tego doskonałym przykładem.

Spaghetti z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi – składniki

  • 200 g spaghetti
  • 2 główki czosnku
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • Oliwa z oliwek
  • Świeże liście bazylii
  • Sól i pieprz do smaku
  • Starty parmezan do podania

Alternatywy:

  • Jeśli nie jesteś fanem spaghetti, możesz zastąpić je innym rodzajem makaronu, na przykład penne.
  • Możesz dodać chilli dla ostrego smaku.

Spaghetti z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi – przepis krok po kroku

  1. Gotujemy spaghetti zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  2. W międzyczasie, na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno pokrojony czosnek i smażymy, aż stanie się złoty.
  3. Dodajemy pomidorki koktajlowe do patelni i smażymy przez około 5 minut, aż zmiękną i puszczą sok.
  4. Dodajemy ugotowane spaghetti do patelni z czosnkiem i pomidorkami, mieszamy wszystko razem. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  5. Na koniec dodajemy świeże liście bazylii i mieszamy.
  6. Podajemy gorące, posypane startym parmezanem.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *