Surówka z selera i jabłka
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
2
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Surówka z selera, łatwa w przygotowaniu, oczywiście wielowitaminowa, nadaje się do każdego drugiego dania, jak i do kanapek. Polecam jedzenie jej ze względu na bogactwo selera w witaminy i minerały. Seler w stanie dzikim rośnie w Kanadzie, w Europie, w Azji Zachodniej i Środkowej oraz w Afryce. Seler ma więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Wśród warzyw korzeniowych seler ma najwięcej fosforu, zawiera też wapń, cynk, potas, magnez i żelazo. Ponadto jest mało kaloryczny i dlatego dobrze sprawdza się w dietach odchudzających. Działa też uspokajająco i przeciwbólowo. Używany jest nie tylko w celach zdrowotnych, ale jako afrodyzjak.
Radzę Wam drodzy Państwo jedzcie seler i pijcie soki z niego. Sok z selera powinny pić osoby mające kłopoty z nerkami. Wańkowicz pisał „cukier krzepi”, a ja dodaję seler lepiej.
Surówka z selera i jabłka – składniki
- jeden spory seler
- jedno jabłko
- cukier (jedna łyżeczka)
- pieprz
- sól
- jedna łyżka stołowa soku z cytryny
- jogurt lub śmietana
Surówka z selera i jabłka – przepis
- Obrany i umyty seler trzemy na tarce o dużych oczkach.
- Obrane jabłko trzemy na takiej samej tarce.
- Szybko skrapiamy sokiem cytryny, aby seler i jabłko nie traciły naturalnego koloru.
- Wsypujemy jedną łyżeczkę cukru i odrobinę soli,
- Na koniec wlewamy małe pudełeczko jogurtu i mieszamy.
- Kiedy wszystkie smaki przegryzą się, co nastąpi po pięciu minutach, surówka z selera jest już gotowa.
Surówkę z selera podajemy:
- do wszystkich mięs
- do białych ryb
A właściwie można ją podawać właściwie do wszystkich potraw.
Smaczczczczcznnnnego!