Tatar wołowy

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa

Tatar przepis na domowy tatar – dokonały na przystawkę jak i zakąskę. Tatar nazywany przeze mnie dzikim mięsem to jedno z moich ulubionych dań, wytrawne, delikatne o konsystencji soczystej chmurki, w której wyczuć można kawałki pikantnych dodatków – mogłabym pisać o nim poematy, ale muszę przejść do rzeczy, gdyż danie tak piękne jak tatar też ma swoje prozaiczne zasady przygotowania. Sekretem jest mięso i tutaj są dwie szkoły: po jednej stronie obrońcy drogiej polędwicy, po drugiej miłośnicy pysznego tatara w rozsądnej cenie ze mną na czele. Polecam ligawę lub chudą łopatkę wołową – oczywiście mięso musi być bardzo świeże – inaczej z tatara nici. Kolejne rozterki miłośników tatara to sposób krojenia – siekać czy mielić? Odpowiem: to zależy dla ilu osób, na jaką okoliczność tatara szykujecie i którego kawałka mięsa użyliście. Jeśli to łopatka dla pułku wojska – mielić, jeśli polędwica za grube miliony dla kilku osób z jakiejś wyjątkowej okazji możecie mięso posiekać.

Podaję przepis na pysznego tatarka, wspaniałego, delikatnego, własnoręcznie mielonego i w rozsądnej cenie.

Tatar wołowy – składniki

  • pół kilograma świeżej, chudej wołowiny: ligawa, łopatka lub polędwica
  • 1/3 szklanki przegotowanej wody – należy wmieszać ją do mięsa – to sekret delikatności tatara
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek

Dodatki do ułożenia obok tatara:

  • 2 cebule drobno posiekane
  • 4 ogórki kiszone – drobno posiekane
  • kilka marynowanych grzybów
  • kapary
  • fileciki anchovies
  • łyżka musztardy
  • maggi
  • 4 żółtka – po jednym na porcję ( jajka należy potrzymać we wrzątku co najmniej 10 sekund – unikniecie salmonelli)

Tatar z wołowiny – składniki

  1. Mięso umyć i pokroić na kawałki mieszczące się w maszynce do mielenia. Zmielić w zależności od rodzaju mięsa ligawę i polędwicę raz, łopatkę dwukrotnie na najgrubszych oczkach maszynki.
  2. Doprawić solą, pieprzem i oliwą, dolać 1/3 szklanki wody – to sekret delikatnego i miękkiego mięsa.
  3. Jajka sparzyć.
  4. Uformować 4 mięsne kule z wgłębieniem na jajko i ułożyć na talerzy, na środek wlać żółtko, dookoła przyozdobić dodatkami – przede wszystkim cebulą i kiszonym ogórkiem – reszta dodatków jest opcjonalna: kapary, anchovies, marynowane grzyby, musztarda, maggi czy co tam jeszcze lubicie.
  5. Każdy sam miesza składniki w dowolnych proporcjach – opcjonalnie też popija to zacne danie zimną wódeczką.
CZYTAJ  Tatar z surowego łososia
Tatar wołowy
Tatar wołowy

 

4.4/5 - (8 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

3 komentarze

  1. Tataru spróbowałem przypadkiem, w moim domu każdy się brzydził jedzenia surpwego mięsa. Trzeba przyznać, że w takim wydaniu nawet nie czuje się, co się je, całkiem smaczny.

  2. Uwielbiam tatar! 🙂 Po mięso idę do sklepu Kiszeczka przy Bartyckiej w Warszawie. Do mięsa dodaję odrobinę wody, oliwę, kapary, sól i pieprz. Tyle wystarczy, żeby tata był pyszny, sprężysty i cudownie aromatyczny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *