Tort bezowy (beza Pavlova) z owocami i bitą śmietaną
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Tort bezowy – tort pavlova a właściwie primabaleriny Pawłowej to chyba mój ulubiony deser. Beza jest bardzo słodka, ale przełamuję ją prawie niesłodzoną śmietaną i owocami. Myślałam, że beza to deser prosty, ale prawda okazała się zgoła inna – należy wykazać się sporą cierpliwością przygotowując ten deser, warto uzbroić się w cierpliwość bo nic nie równa się delikatnym, słodkim bezom, lekko ciągnącym się w środku i jakże pięknie wyglądającym.
Tort bezowy (beza Pavlova) – składniki
Składniki na 2 torty – czyli 2 około 20 cm bezy – możecie przykryć tort jedną z warstw, ale ja polecam po prostu bitą śmietanę i owoce na wierzch. Możecie też zrobić kilkanaście mniejszych ciasteczek – pojedyncze porcje do zjedzenia.
- 4 białka z jaj
- 200 gramów cukru
- jedna płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka białego octu winnego lub soku z cytryny
Dodatki:
- ubita na sztywno 30% śmietana i dowolne owoce, ja polecam porzeczki i maliny
Tort bezowy (beza Pavlova) – przepis
- Dokładnie oddzielone białka włożyć do suchej miski i ubić na sztywną pianę. Nie używajcie jajek prosto z lodówki – białka w temperaturze pokojowej łatwiej jest ubić.
- Gdy piana będzie ubita zacznijcie dosypywać cukier – po łyżce i ubijajcie. Nie martwice się, to nie śmietana – możecie dosypywać cukier powoli nie obawiając się, że zaraz zrobi się masło.
- Gdy dosypiecie już stopniowo cały cukier dodajcie do białek odrobinę mąki ziemniaczanej i łyżkę octu winnego lub soku z cytryny.
- Masę należy ubijać aż stanie się bardzo gęsta i mieniąca lekko perłową poświatą.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i wstawić do niego bezy – czyli białka rozłożone na papierze do pieczenia. Natychmiast skręcić temperaturę do 130 stopni.
- W zależności od tego czy pieczecie małe bezy czy spory tort zmienia się długość pieczenia – małe bezy – wielkości sadzonego jajko będą gotowe po około 2 godzinach.
- Duży i wysoki spód do tortu potrzebuje około 3 godzin powolnego pieczenia w 130 stopniach.
- Każdy piekarnik jest nieco inny – polecam sprawdzanie bez drewnianym patyczkiem i wyczucie stopnia wypieczenia.
- Delikatnie wyciągamy bezy z piekarnika i czekamy aż wystygną, następnie kładziemy na nie 30% ubitą słodką śmietankę i świeże umyte owoce.
Pozostaje słynne pytanie jak jeść bezę -oczywiście szczerze polecam jeść rękoma i w pełni rozkoszować się tym cudownym, delikatnym i świeżym deserem.