Wietnamskie noodle z kurczakiem
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
30 min
Łączny czas:
40 min
Ilość porcji:
2
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
wietnamska
Wietnamskie noodle również lądują w kategorii na szybko – bo ich przygotowanie zajmie Wam około 20 minut. Proponuję tu dowolność przy doborze warzyw i mięsa – zachęcam do trzymania się nucie przewodniej w kwestii przyprawiania: czyli sos rybny, cukier, limonka, kolendra, chilli i czosnek obowiązkowo. Płaski makaron ryżowy uprzednio sparzony też się przyda.
Wietnamskie noodle z kurczakiem – składniki
- Mięso – w tym przypadku użyłam kurczaka, ale może być indyk, wołowina lub wieprzowina albo kaczka – tak jak mówiłam dowolność.
- Warzywa: marchewka, zielona fasola, papryka, kiełki fasoli mung, pak choi, cebula – generalnie co maci i co lubicie.
Wietnamskie noodle z kurczakiem – przepis
Podsmażamy czosnek i chilli na sporym ogniu, dodajemy mięso – jak trochę się zarumieni dorzucamy warzywa i doprawiamy. Sos rybny, limonka, cukier. Dodajemy zaparzony makaron ryżowy – przelany uprzednio zimną wodą – możemy dodać też sos ostrygowy żeby zagęścić sos. Posypujemy obficie kolendrą i zabieramy się do jedzenia.