Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą
Czas przygotowania:
20 min
Czas gotowania:
30 min
Łączny czas:
50 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Zapiekanka ziemniaczana to sycące i pysznie danie – można modyfikować dowolnie składniki w zależności od zawartości lodówki. Może nie jest to danie lekkie i na lato, ale zapiekanka z młodych ziemniaków, mozzarelli zamiast tradycyjnego sera i warzyw będzie też dobra na lato. Nasza wersja jest nieco jesienna.
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą – składniki
- 600 g dużych ziemniaków
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 250 g kiełbasy
- 2 marchewki
- 1 por
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 200 g startego żółtego sera
- pieprz i sól
- zioła – tymianek, rozmaryn, oregano – takie jak lubicie
- vegeta
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą – przepis
- Ziemniaki należy obrać i ugotować – muszą być lekko al dente 😉
- należy je wyjąć zaraz po ugotowaniu, żeby nie były rozgotowane i nie rozpadały się podczas krojenia.
- Następnie ziemniaki kroimy w plastry grubości 1 cm i czekamy aż wystygną.
- W tym czasie kiełbasę kroimy w paski i podsmażamy na patelni.
- Dodajemy cebulę pociętą w piórka oraz wyciśnięty czosnek.
- Dodajemy również marchew pokrojoną w słupki i gdy marchew będzie jeszcze lekko chrupiąca dosypujemy pokrojony w krążki por.
- Zalewamy całość śmietaną i doprawiamy do smaku pieprzem, solą, vegetą oraz ziołami. Ja lubię mocno popieprzone i z dużą ilością ziół .
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i rozkładamy warstwy zapiekanki: pierwszą warstwę ziemniaków na dnie,
- Następnie zalewamy całość zawartością patelni i ponownie układamy kolejną warstwę ziemniaków – czynność powtarzamy tak długa, aż skończą się ziemniaki i farsz 🙂
- Całość posyp startym serem i włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 20-25 minut. Smacznego!