Ziele angielskie – właściwości i zastosowanie w kuchni

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Nazwa „ziele angielskie” jest popularnie przyjętym, potocznym określeniem przyprawy otrzymywanej z rośliny o nazwie korzennik lekarki lub też pimenta lekarska. Hiszpańskie określenie przyprawy, czyli „piementa” oznacza pieprz. Została tak nazwana przez swoich odkrywców, ponieważ mylnie uznali ją właśnie za pieprz. Korzennik lekarski to drzewo wiecznie zielone. W warunkach naturalnych występuje w Ameryce Środkowej i na Jamajce. Powszechnie uprawiane jest także w Indiach, Afryce i na Madagaskarze. Surowcem wykorzystywanym w zielarstwie jest owoc korzennika lekarskiego, czyli jagoda o kulistym kształcie. Niedojrzały owoc ma zieloną barwę, w czasie dojrzewania ciemnieje, a po ususzeniu przybiera kolor żółtobrązowy.

Pochodzenie ziela angielskiego

Ziele angielskie do Europy zawędrowało dzięki Krzysztofowi Kolumbowi, który w czasie swojej drugiej wyprawy dotarł do Jamajki. Owoce korzennika lekarskiego swoim wyglądem przypominały podróżnikowi bardzo ceniony pieprz, z tego względu nazwał je „pieprzem jamajskim”. Anglicy określają przyprawę jako „allspice”, czyli przyprawa-wszystko. Związane jest to wierzeniami, że ziele angielskie łączy w sobie wiele przypraw – cynamon, goździki, kardamon, gorczycę i gałkę muszkatołową. Dzięki temu posiada ona wszechstronne zastosowanie w kuchni – może być dodawana do potraw tłustych i ciężkich, lekkich oraz do deserów. Funkcjonująca w Polsce nazwa „ziele angielskie” związana jest z popularnością, jaką przyprawa cieszyła się w Anglii.

Zastosowanie ziela angielskiego w kuchni

Aktualnie ziele angielskie jest popularne w całej Europe. Jego wszechstronne właściwości wykorzystywane są głównie w przemyśle spożywczym i perfumeryjnym. W kuchni obok soli i pieprzu jest jedną z podstawowych przypraw. Wykorzystywana jest przede wszystkim do przyprawiania zup, wędlin, potraw z ryb, marynat oraz konserw. Idealnie pasuje do ogórków konserwowych, różnych sałatek warzywnych, sosów, kompotów owocowych, grzanego wina oraz ketchupów. Na bazie tego zioła w niektórych krajach (szczególnie w zachodnich Indiach) produkuje się również likiery. Ziele angielskie stanowi także główny składnik sosu barbecie. Ze względu na silny aromat przyprawa powinna być stosowana w umiarkowanych ilościach. Ziele angielskie dodaje się na początku przygotowywania potrawy. Najczęściej stosuje się całe ziarna, jednak w przypadku niektórych potraw zdecydowanie korzystniej dodać zmieloną przyprawę. Sproszkowane ziele angielskie doskonale smakuje w przypadku ciast, kremów do ciast oraz naleśników.

Właściwości ziela angielskiego

Korzennik lekarski posiada także cenne właściwości lecznicze. Owoce rośliny działają odkażające, co może być szczególnie pomocne w początkowych objawach infekcji, takich jak bóle głowy, gardła oraz katar. Wówczas ziele angielskie dodawane może być w niewielkich ilościach do rozgrzewających herbatek. Ponadto jedne z nowszych badań wskazują na hipotensyjne, antyneuralgiczne, przeciwbólowe, przeciwbakteryjne oraz antyoksydacyjne właściwości przyprawy. Z owoców korzennika lekarskiego wyizolowano również substancję o charakterze przeciwnowotworowym w stosunku do raka piersi i prostaty. Ziele angielskie dodane do potrawy w rozsądnych ilościach wykazuje działanie rozkurczowe w stosunku do mięśni gładkich oraz pobudza procesy trawienne. Z tego względu przyprawa powinna być stosowana przy ciężkostrawnych, tłustych potrawach. Ponadto ziele angielskie jest pomocne w leczeniu niestrawności, skurczów jelit, bólów brzucha i zaparć.

Wykonany z ziela angielskiego napar wykorzystywany może być także do przemywania skóry dotkniętej wypryskami i trądzikiem. Jest szczególnie przydatny przy łojotoku oraz nadmiernej potliwości. W XVIII wieku ziele angielskie stosowane było przez rosyjskich żołnierzy jako dezodorant. Wkładali oni owoce do butów, w celu pozbycia się nieprzyjemnego zapachu. Naparem można także płukać gardo i jamę ustną, co przyniesie ulgę w stanach zapalnych i pomoże przy nieprzyjemnym zapachu z ust. Picie mleka z naparzonymi owocami ziela angielskiego i miodem wspomaga organizm przy przeziębieniu i grypie – posiada właściwości rozgrzewające.

Wykorzystując przyprawę w kuchni należy pamiętać, że aby wydobyć z ziela angielskiego pełnię aromatu i prozdrowotnych właściwości należy rozetrzeć je w moździerzu przed użyciem. Na co dzień najlepiej przechowywać przyprawę, jako całe, wysuszone owoce w szczelnie zamkniętym pojemniku, w zacienionym i chłodnym miejscu.

4.3/5 - (3 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *