Zupa chrzanowa

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Zupa chrzanowa – składniki

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 2 marchewki, pokrojone w plasterki
  • 1 pietruszka, pokrojona w plasterki
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki chrzanu
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • sól i pieprz do smaku

Zupa chrzanowa – przepis krok po kroku

  1. W dużym garnku rozgrzej masło.
  2. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż będzie miękka i lekko złocista.
  3. Dodaj pokrojone ziemniaki, marchewki i pietruszkę. Smaż przez kilka minut.
  4. Posyp warzywa mąką i dokładnie wymieszaj.
  5. Wlej bulion warzywny i gotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie.
  6. Dodaj chrzan i śmietanę kremówkę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  7. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aż zupa się zagotuje.
  8. Serwuj gorącą zupę chrzanową z ulubionymi dodatkami, na przykład świeżym koperkiem.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *