Zupa czosnkowa

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Zupa czosnkowa


Zupa czosnkowa to aromatyczne danie, które idealnie sprawdzi się w chłodne dni. Jej głównym składnikiem jest oczywiście czosnek, który nadaje zupie wyrazisty smak i korzystne właściwości zdrowotne.

Zupa czosnkowa – składniki

  • 6 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: kromki chleba, starty ser żółty

Zupa czosnkowa – przepis krok po kroku

  1. W dużym garnku rozpuść masło i podsmaż na nim posiekane ząbki czosnku oraz pokrojoną cebulę, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
  2. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, aby powstała gładka masa.
  3. Stopniowo wlej bulion warzywny, ciągle mieszając, aby uniknąć powstania grudek.
  4. Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż zupa zgęstnieje.
  5. Wlej śmietanę i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Podawaj zupę czosnkową gorącą, ewentualnie z kromkami chleba i posypaną startym serem żółtym.

Zupa czosnkowa to danie, które z pewnością rozgrzeje Cię w chłodne dni. Jej intensywny smak czosnku i kremowa konsystencja sprawiają, że jest to idealna propozycja na obiad lub kolację. Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *