Zupa grzybowa z suszonymi grzybami
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Zupa grzybowa przepis na wspaniałą, gęstą zupę, którą możemy się delektować od późnego lata do jesieni. Oczywiście o innej porze roku można użyć mrożonych grzybów. Do zupy grzybowej ze świeżych grzybów i tak dodaję zazwyczaj kilka suszonych, żeby jeszcze bardziej podkręcić grzybowy smak. Użyjcie dużo włoszczyzny, żeby zupa była warzywna i pyszna. Moim sekretem jest podsmażenie na maśle grzybów z cebulą, ach co za zapach roznosi się w całym domu! Uwielbiam grzybową z podgrzybków, maślaków, borowików i koźlarzy w dowolnej kombinacji. Jeśli nie macie zbyt wielu grzybów awaryjnie możecie dodać też trochę pieczarek. Moja dzisiejsza zupa została przygotowana z 600 gramów podgrzybków zwanych również czarnymi łebkami.
Zupa grzybowa z suszonymi grzybami – składniki
- Pęczek włoszczyzny: marchew, seler, pietruszka, por, kawałek selera naciowego
- 2 spore cebule
- 600 gramów grzybów – oczywiście im więcej tym lepiej
- kilka suszonych grzybów – uprzednio namoczonych we wrzątku + woda z ich moczenia
- 3 średnie ziemniaki
- kwaśna śmietana 18%
- natka pietruszki
- liść laurowy, ziele angielskie, sporo soli i pieprzu
- 1 łyżka masła do smażenia grzybów i cebuli
- ewentualnie odrobina vegety lub kostka rosołowa dla wielbicieli glutaminianu sodu (przyznam się, że lubię w zupie trochę syntetycznego umami prosto z kostki)
- odrobina soku z cytryny
Zupa grzybowa z suszonymi grzybami – przepis
- Grzyby oczyścić, delikatnie umyć z piasku i innych leśnych pozostałości. Pokroić w spore kawałki podobnej wielkości.
- Włoszczyznę zalać 2 litrami wody i gotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim do momentu zmięknięcia warzyw.
- Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na maśle, aż zmięknie i zyska złoty kolor, następnie na patelnię dodać grzyby i smażyć jakieś 10 minut aż smaki się połączą – ale pamiętajcie żeby nie zniszczyć struktury grzybów intensywnym mieszaniem. Grzyby jeszcze na patelni porządnie posolić i popieprzyć.
- Warzywa z bulionu pokroić w plasterki – ja zostawiam w grzybowej marchew, pietruszkę i trochę selera.
- Ziemniaki pokroić w średniej wielkości kostkę i wrzucić do bulionu.
- Namoczone grzyby wraz z wodą pozostałą po namaczaniu też dodać do zupy.
- Podsmażone grzyby z cebulą dodać do bulionu i gotować na małym ogniu, doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie vegetą lub kostką rosołową np. grzybową.
- Gdy zupa będzie gotowa, zdjąć ją z gazu i zagęścić 18% kwaśną śmietaną, dodać trochę soku z cytryny dla ożywienia aromatów.
- Zupę posypujemy sporą szczyptą natki pietruszki i jemy z apetytem zachwycając się tegorocznymi darami lasu.
Przepis jest na zupę z każdych grzybów, obojętnie czy macie prawdziwki, maślaki czy koźlarze, mrożone czy świeże – przepis jest taki sam.
Zupa przepyszna, smak dzieciństwa na wyciągnięcie ręki 🙂
Niesamowite ile jeden obiad może przynieść wspomnień ….
Gorąco polecam ! 🙂
PYSZNOSCI POLECAM ZUPKA WYSMIENITA POLECAM TEZ ZUPKE Z PRADZIWKOW I KUREK
Zupa grzybowa, zaraz będzie gotowa! Rzeczywiście pachnie przecudnie.Grzybów nie trzeba koniecznie przysmażać.Polecam zupę grzybową z samych maślaków toż to rarytas.Pozdrawiam miłośników tej zupy.