Węgierska zupa gulaszowa z pieczarkami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Zupa gulaszowa przepis na aromatyczną węgierską gulaszową na wołowinie. Zupa gulaszowa z papryką, ziemniakami i cebulą skąpana w aromacie wędzonej, ostrej suszonej papryce i kminku. Możecie dorzucić też trochę pieczarek – nie pochodzą one z oryginalnego przepisu na węgierską gulaszową, ale uważam, że bardzo dobrze pasują do całości. Żeby zupa miała głęboki aromat mięso najlepiej przyprawić dzień wcześniej. Smażcie je na smalcu – zupa wyjdzie idealna. Gulaszowa to gęsta i sycąca zupa – idealna na zimę.

Węgierska zupa gulaszowa z pieczarkami – składniki

  • pół kilograma wołowiny np. udźca, ligawy czy tak zwanej gulaszowej, (wieprzowina też się nada)
  • 2 cebule
  • 3 papryki czerwone (najlepiej wcześniej je upiec i zdjąć skórę)
  • 3 ziemniaki
  • 200 gramów pieczarek (opcjonalnie)
  • bulion warzywny lub wołowy (jeśli się spieszycie może być z kostek)
  • wędzona ostra papryka (ewentualnie zwykła ostra papryka suszona)
  • słodka suszona papryka
  • kminek
  • pół słoiczka koncentratu pomidorowego
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki smalcu do podsmażenia cebuli i mięsa

Węgierska zupa gulaszowa z pieczarkami – przepis

  1. Mięso umyć i osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć solidnie papryką słodką, ostrą i kminkiem. Odstawić na co najmniej dwie godziny – żeby smaki się przegryzły.
  2. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć lekko na smalcu. Następnie dodać doprawione mięso i smażyć aż lekko się zarumieni.
  3. Podsmażone mięso zalać bulionem (około 1,5 litra), dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.
  4. Dusić powoli pod przykryciem.
  5. Papryki podpiec w piekarniku przez 15 minut, obrać ze skóry i pokrojoną dodać do zupy.
  6. Doprawić jeszcze łyżką słodkiej suszonej papryki.
  7. Pieczarki pokroić w plastry i również dorzucić do zupy.
  8. Gdy wołowina zmięknie, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę.
  9. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodać 4 łyżki przecieru pomidorowego (przecier dodany wcześniej sprawi, że ziemniaki się nie ugotują).
  10. Jeśli gotowaliście osobno bulion warzywny możecie wkroić do zupy marchew – ja wolę gulaszową bez.
  11. Zupę doprawić solą, pieprzem i w razie potrzeby ostrą papryką i kminkiem. Zupa jest wspaniała, sycąca, pikantna i bardzo aromatyczna.
3.8/5 - (25 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

3 komentarze

  1. Zupa gulaszowa to mój przysmak.Jadłem ją nie raz i nie dwa. Ze Smakalajzytu jest najlepsza, tym bardziej, że robię ją sam, a żona nie podpowiada mi. Papryki długo podpiekam w piekarniku, ale jakoś i tak trudno zdjąć mi skórkę. Może obierać surową?

  2. Zupa Super ! Wasz przepis jest najlepszy, zawsze jak gotuje cos nowego co jeszcze nie robilem to analizuje kilka przepisow… i moja kulinarna intuicja i praktyka pomaga mi w wyborze… znowu strzał w przysłowiową dziesiątkę ! Wasze przepisy to można powiedzieć gwarancja sukcesu – robiłem juz kilka dań z waszej strony i wszystkie były baaardzo udane. Dziękuje, niech wasza pasja będzie owocowała nowymi ciekawymi przepisami. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *