Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Zupa szczawiowa przepis na pyszną kwaskowatą zieloną zupę. Ja gotuję szczawiową na wywarze warzywnym i podaję ją ze śmietaną i tłuczonymi ziemniakami. Ziemniaki podaję w miseczce obok – ale jem je łyżką i zanurzam w tej aromatycznej zupie. Można też tłuczone ziemniaki zalać zupą. Moja szczawiowa nie zawiera warzyw w środku – warzyw z bulionu pozbywam się, gdyż jestem fanką „eleganckiej”, żeby nie powiedzieć wytwornej zupy szczawiowej – jeśli zupę z zielska można tak nazwać.
Pamiętajcie, żeby nie objadać się tą zupą za często – bo nadmiar szczawianów może być obciążający dla organizmu – ale raz na jakiś czas szczawiowa na pewno nikomu nie zaszkodzi. Krojąc 2 pęczki szczawiu miałam na jego temat zabawne przemyślenia – pachnie i wygląda jak zielsko z dziecięcej, podwórkowej zabawy. Finalnie zupa wyszła pysznie a zagryzana tłuczonymi ziemniakami ma w sobie jakiś trudny do opisania urok. Polecam.
Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem – składniki
- włoszczyzna – pęczek
- 2 pęczki szczawiu – około 400 gramów
- sól, pieprz opcjonalnie vegeta
- odrobina cukru jeśli zupa wyjdzie zbyt kwaśna
- ziele angielskie, liść laurowy, kilka kulek pieprzu
- śmietana 18 % – 3 łyżki do smaku
- 1 łyżka masła do podsmażenia szczawiu
- 1 mały słoiczek szczawiu ze słoika (do zmiksowania i zagęszczenia nim zupy)
- ziemniaki ugotowane i utłuczone z masłem i śmietaną jako dodatek
- Kilka jajek ugotowanych na twardo – pokrojonych w ćwiartki
Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem – przepis
- Włoszczyznę umyć i obrać, dodać do niej listki laurowe, ziele angielskie i sól – gotować do miękkości warzyw. Ja opcjonalnie dodaję vegety jeśli wywar jest nie dość aromatyczny. Oczywiście możecie użyć też wywaru mięsnego, ale ja wolę w tym wypadku wegetariański – zupa jest chudsza i delikatniejsza.
- Z wywaru wyjąć wszystkie warzywa – możecie użyć ich np. do sałatki lub zjeść gotowane – ja nie wkrajam do szczawiowej żadnych warzyw – wolę czystą szczawiową tylko z jajkiem.
- Szczaw umyć i poobrywać mu ogonki – nie będzie dzięki temu łykowaty. Następnie posiekać szczaw i podsmażyć go na maśle około 5 minut – aż zmieni kolor.
- Do bulionu dodać szczaw i pogotować jakieś 15 minut. W międzyczasie zmiksować mały słoik koncentratu szczawiowego i dolać go do zupy – ten sekret spowoduje, że zupa będzie miała głęboki aromat i bardziej intensywny kolor.
- Doprawić zupę do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru – tak żeby smak był zrównoważony.
- Zdjąć zupę z ognia, dodać śmietanę – ja najpierw „poznaję” oba płyny w osobnej misce, żeby mieć pewność, że nic się nie zwarzy.
- W międzyczasie ugotować ziemniaki – my mieliśmy młode. Ziemniaki ugnieść na gładkie pure z solą, odrobiną masła i śmietany – podawać w małej miseczce z odrobiną koperku.
Zupę szczawiową serwować z jajkiem na twardo. Pychota!
Ja tam wole szczawiową z torebki