Kołduny

Kołduny 4.78/5 (95.56%) 9 głos[ów]

Kołduny litewskie

O kołdunach litewskich wielu wielkich pisało.Wielcy i mali je jedli. Całe poematy można by pisać na temat smaku kołdunów. Nie znam nikogo kto by ich nie lubił.

Proponuję zatem pyszne kołduny litewskie, jeżeli ktoś zrobi je raz, na pewno będzie je robić częściej. Poniżej przepis na oryginalne (babcia pochodziła z Wilna – więc możecie mi wierzyć) pyszne, delikatne kołduny z łojem cielęcym i odrobiną rosołu wmieszanymi do mięsnego farszu.

Podawać je można na każdą okazję, jak i bez okazji. W naszej rodzinie kołduny lepimy od pokoleń – urządzamy konkursy kto zje więcej (rekordu nie podam bo i tak nikt nie uwierzy). Mało wprawionym, początkującym kołduniarzom zdarza się omdlewać po kilku porcjach, ale po stokroć warto cierpieć z kołdunowego przejedzenia.

kołduny farsz

kołduny farsz

 

Kołduny litewskie składniki:

Składniki na około 200 kołdunów ciasto:

1kg mąki pszennej

pół litra ciepłej wody

płaska łyżeczka soli

białko jednego jajka

Składniki na farsz:

75 dkg mielonej wołowiny

25 dkg mielonego łoju cielęcego lub wołowego

żółtko z jednego jajka

1/2 szklanki bulionu

sól

pieprz

majeranek (około 3 garści)

dwie drobno posiekane cebule, lekko podsmażone

3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)

foremka do kołdunów

foremka do kołdunów

 

Kołduny litewskie przepis przygotowanie:

Ciasto:

Mąkę przesiewamy, dodajemy jedno białko jajka i sól, po trochu dolewamy ciepłej wody i cierpliwie ugniatamy.

Ciasto wygniatamy na stolnicy posypanej mąką tak długo,aż osiągnie konsystencję plasteliny.

Ciasto nie może kleić się do rąk.

Przykryte ciasto ściereczką, odstawiamy na 20 minut żeby odpoczęło.

Po tym czasie wyjmujemy je z miski, po kawałku odcinamy (odrywamy) i rozwałkowujemy na placek (na stolnicy obsypanej mąką).

Szklanką wycinamy krążki, napełniamy farszem i dzielnie lepimy. Ja mam foremkę do przygotowania 19 kołdunów od razu – wygląda jak plaster miodu (zerknijcie na zdjęcia – leży w tle). Na taką formę kładzie się plaster ciasta, w dołki wkłada mięsny farsz następnie przykrywa drugim arkuszem ciasta i rozwałkowuje. Gotowe, równiutkie kołduny wystarczy wyjąć z formy, ten wynalazek to cudo – można kupić go na bazarku. Ponieważ nigdy nie robię mniej niż 200 kołdunów – jest dla mnie bezcenny!

Ciasto na kołduny litewskie gotowe!

kołduny przed gotowaniem

kołduny przed gotowaniem

 

Farsz: 

Cebulę posiekać i podsmażyć. Do mięsa z łojem dodać żółtko jajka, majeranek, czosnek, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Farsz musi być tłusty i wilgotny (dlatego dolewam do niego rosołu).

Farsz ma oblepieć ręce jak masło – dzięki łojowi kołduny są soczyste i po przegryzieniu strzelają sokiem. Ahhhhhhh :)

Żeby mieć pewność, że farsz jest dobrze przyprawiony – majeranek i czosnek muszą być wyczuwalne smażę jednego małego kotlecika i smakuje czy jest ok.

kołduny z masłem

kołduny z masłem

 

Ciasto i farsz na kołduny litewskie przygotowane, zaczynamy lepić.

Ponieważ ciasto jest plastelinowate łatwo można je naciągać i wkładać dużo farszu

Jeżeli ktoś ma dużo cierpliwości może lepić mniejsz kołduny,żeby jedząc wkładać całego do ust, wówczas najlepiej smakują.

Kołduny litewskie gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju.

Wrzucamy je na wrzątek po około 12-15 sztuk.

od chwili wypłynięcia gotujemy je około 2 do 3 minut, powinny się lekko pomarszczyć i zaczyna z nich prześwitywać mięso.

Wybieramy je łyżką cedzakową.

kołduny nadzienie

kołduny nadzienie

 

Kołduny litewskie podajemy:

- same

- z odrobiną masła

- w rosole

- w barszczu

Powodzenia przy robieniu i smacznego przy jedzeniu.

 

kołduny w barszczu

kołduny w barszczu

 

Share Button

Kategorie przepisu:

  • http://favcook.blogspot.com favcook

    Uwielbiam je!

  • http://Website Małgorzata Korniluk

    Kołduny z barszczykiem dobre i na Boże Narodzenie , wspaniały smak pełen tradycji

  • sabka

    Czy można czymś zastąpić łój? Czymś bardziej dostępnym, np słoniną wieprzową?

    • http://smakalajzyt.pl Smakalajzyt

      Łój wołowy można zamówić u dobrego rzeźnika – najlepiej wziąć od razu więcej gdyż jest raczej tani, a można go zamrozić i użyć na kolejne kołdunyn :) Ewntualnie można użyć dobrze zmielony tłusty kawałek wołowiny. Wieprzowiny nie polecam, bo zmieni smak kołdunów.

  • litwinianka

    to nie przypomina w niczym kołdunów… kolduny przygotowywane są z baraniny i mięsa wołowego… pierożki lepi się ręcznie… a to to jakaś nedzna podróbka…

Komentarze

komentarze

Back to Top