Sos słodko kwaśny

Sos słodko kwaśny 5.00/5 (100.00%) 3 głos[ów]

Sos słodko kwaśny

Sos słodko kwaśny to klasyka azjatyckiej kuchni w zdrowszej i smaczniejszej wersji. Ta wersja sztandarowego chińskiego dania powali Was na kolana, danie jest wyraziste, aromatyczne, lekko pikantne i nie bójmy się użyć tych słów: uzależniające! Przygotowanie jest dosyć proste. Kurczak słodko kwaśny przygotowany w domu będzie gotowy szybciej niż dojazd kierowcy z chińskiego baru. Do działa!

Sos słodko kwaśny składniki:

 

3 łyżki keczupu

100-120 ml octu ryżowego

5-7 łyżek cukru brązowego (w zależności jak bardzo słodki sos chcemy uzyskać)

2 łyżki jasnego sosu sojowego

puszka pokrojonych w kawałki ananasa

50-100 ml wody

2-3 łyżeczki mąki kukurydzianej

ząbek czosnku i kawałek chilli (opcjonalnie)

50 ml wina ryżowego (opcjonalnie)

łyżka oleju

sól

Sos słodko kwaśny przepis przygotowanie:

Rozgrzewamy patelnię i smażymy posiekane ząbki czosnku oraz chili i po 2-3 minutach zalewamy winem ryżowym – ten punkt jest opcjonalny jeśli lubimy ostrzejszy i bardziej wyrazisty sos.

W osobnej misce mieszamy ocet, cukier, keczup, sos sojowy oraz wodę i wlewamy całość na patelnię. Redukujemy sos około 5-10 minut.

Dodajemy pokrojonego ananasa razem z syropem z puszki i gotujemy całość na patelni kolejne 10-15 minut.

W jednej trzeciej szklanki zimnej wody rozprowadzamy dokładnie mąkę kukurydzianą i dodajemy do gotującego się sosu i szybko mieszamy całość.

Kiedy ananas zmięknie a sos się zagęści dodajemy do smaku sól oraz cukier (w razie potrzeby).

Sos słodko-kwaśny świetnie nadaje się do smażonego kurczaka lub chrupiącego kurczaka w tempurze, do tego ryż – błogie najedzenie nadchodzi.

sos słodko kwaśny z ananasem

sos słodko kwaśny z ananasem

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top