Jajka na miękko

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Jajka na miękko – składniki

  • 4 jajka
  • Sól
  • Pieprz
  • Chleb tostowy
  • Masło (opcjonalnie)

Jajka na miękko – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj garnek z wodą i doprowadź do wrzenia.
  2. Delikatnie włóż jajka do wrzącej wody.
  3. Dodaj szczyptę soli i pieprzu do wody.
  4. Gotuj jajka przez 4-5 minut, jeśli chcesz mieć żółtko lekko płynne, lub 6-7 minut, jeśli wolisz je bardziej ścięte.
  5. Podczas gotowania jajek, przygotuj chleb tostowy i opcjonalnie roztopione masło.
  6. Po upływie czasu gotowania, ostrożnie wyjmij jajka z wrzącej wody i przełóż je do kubka lub miseczki.
  7. Delikatnie uderz w skorupkę jajka, aby ją rozbić, a następnie ostrożnie obierz ją.
  8. Podawaj jajka na miękko na talerzu, posypane solą i pieprzem, wraz z kawałkami chleba tostowego i opcjonalnie masłem.

Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *