Kofty

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Kofta to pyszne danie kuchni śródziemnomorskiej, które składa się z pikantnych mięsnych kulek. Jest to idealna propozycja dla miłośników mięsa i orientalnych smaków. Przygotowanie Kofta jest proste i satysfakcjonujące. Spróbuj tego przepisu i odkryj nowe smaki!

Kofta – składniki

  • 500g mielonego mięsa (wołowina, jagnięcina lub mieszanka)
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • Sól do smaku
  • Olej roślinny do smażenia

Kofta – przepis krok po kroku

  1. W dużej misce wymieszaj mielone mięso, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, natkę pietruszki, kumin, kolendrę, paprykę w proszku, cynamon, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  2. Formuj małe kulki z mięsa, wielkości orzecha włoskiego. Możesz zwilżyć dłonie wodą, aby ułatwić formowanie kulek.
  3. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Smaż Kofta na średnim ogniu, aż będą złociste z każdej strony. Możesz smażyć je partiami, aby uniknąć zbytniego zatłuszczenia patelni.
  4. Podawaj Kofta na talerzu, jako przekąskę lub główne danie. Możesz je podać z sosem jogurtowym, hummusem lub sałatką.

Teraz, gdy znasz przepis na Kofta, możesz cieszyć się tym aromatycznym i smacznym daniem. Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *