Jajka faszerowane śledziem i burakami
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Jajka faszerowane śledziem i burakami – składniki
- 6 jajek
- 2 śledzie, pokrojone w drobną kostkę
- 2 ugotowane buraki, pokrojone w kostkę (alternatywnie można użyć gotowych buraków marynowanych)
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- świeża natka pietruszki do dekoracji
- sól i pieprz do smaku
Jajka faszerowane śledziem i burakami – przepis krok po kroku
- Ugotuj jajka na twardo, ostudź je, obierz ze skorupek i przekrój na pół.
- Wyjmij żółtka z jajek i umieść je w misce. Dodaj pokrojone śledzie, buraki, posiekaną cebulę, majonez, musztardę i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
- Zmieszaj składniki dokładnie, aż powstanie jednolita masa.
- Przy pomocy łyżeczki napełnij połówki jajek przygotowanym farszem.
- Posyp jajka faszerowane śledziem i burakami posiekaną natką pietruszki.
- Podawaj od razu lub schłodzone w lodówce przez kilka godzin.
Smacznego!