Jajka faszerowane śledziem i burakami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Jajka faszerowane śledziem i burakami – składniki

  • 6 jajek
  • 2 śledzie, pokrojone w drobną kostkę
  • 2 ugotowane buraki, pokrojone w kostkę (alternatywnie można użyć gotowych buraków marynowanych)
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • świeża natka pietruszki do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku

Jajka faszerowane śledziem i burakami – przepis krok po kroku

  1. Ugotuj jajka na twardo, ostudź je, obierz ze skorupek i przekrój na pół.
  2. Wyjmij żółtka z jajek i umieść je w misce. Dodaj pokrojone śledzie, buraki, posiekaną cebulę, majonez, musztardę i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Zmieszaj składniki dokładnie, aż powstanie jednolita masa.
  4. Przy pomocy łyżeczki napełnij połówki jajek przygotowanym farszem.
  5. Posyp jajka faszerowane śledziem i burakami posiekaną natką pietruszki.
  6. Podawaj od razu lub schłodzone w lodówce przez kilka godzin.

Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *