Rolada z truskawkami

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Rolada z truskawkami


Rolada z truskawkami

Rolada z truskawkami – składniki

  • 4 jajka
  • 100g cukru
  • 100g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 500g truskawek
  • 250ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

Rolada z truskawkami – przepis krok po kroku

  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. Ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
  3. Do miski z żółtkami dodaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wymieszaj składniki.
  4. Delikatnie dodaj ubitą pianę do miski z żółtkami i mąką. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  5. Przygotuj blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Wylej ciasto na blachę i równomiernie rozprowadź je po całej powierzchni.
  6. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz roladę z truskawkami przez około 10-12 minut w temperaturze 180°C.
  7. W międzyczasie umyj i pokrój truskawki na plasterki.
  8. Wyjmij roladę z piekarnika i ostudź ją.
  9. Na ostudzonej roladzie rozsmaruj równomiernie śmietanę kremówkę, a następnie ułóż plasterki truskawek.
  10. Zwiń roladę z truskawkami, delikatnie ją zwijając.
  11. Posyp roladę cukrem pudrem.
  12. Gotową roladę z truskawkami schłódź w lodówce przez około godzinę przed podaniem.


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *