Rolada serowa

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Rolada serowa – składniki

  • 6 jajek
  • 200g sera żółtego, startego
  • 200g sera białego, startego
  • 100g szynki, pokrojonej w kostkę
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Rolada serowa – przepis krok po kroku

  1. W osobnych miseczkach oddziel białka od żółtek.
  2. Do żółtek dodaj majonez, musztardę, sól, pieprz, paprykę w proszku, czosnek w proszku i słodką paprykę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
  4. Do masy żółtkowej dodaj starte sery, szynkę i posiekaną cebulę. Wymieszaj wszystko razem.
  5. Delikatnie dodaj ubitą pianę z białek do masy serowej. Całość delikatnie wymieszaj, aby nie zniszczyć piany.
  6. Przygotuj blachę do pieczenia, wyłóż ją papierem do pieczenia. Na papierze rozprowadź równomiernie masę serową.
  7. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz roladę serową przez około 25-30 minut w temperaturze 180°C.
  8. Po upieczeniu wyjmij roladę serową z piekarnika i ostudź.
  9. Gotową roladę serową można podać na zimno lub pokroić na plastry i podgrzać przed podaniem.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *