Strucla serowa

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Strucla serowa to pyszne danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom serowych smaków. Ta tradycyjna potrawa jest idealna na śniadanie, podwieczorek lub deser. Przygotowanie strucli serowej jest proste i nie wymaga wielu składników. Spróbuj tego przepisu i rozkoszuj się wyjątkowym smakiem!

Strucla serowa – składniki

  • 500g sera białego, np. twarogu
  • 3 jajka
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 200g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g masła, roztopionego
  • opcjonalnie: rodzynki, posiekane orzechy lub inne dodatki

Strucla serowa – przepis krok po kroku

  1. W dużym naczyniu wymieszaj ser biały, jajka, cukier i wanilię, aż do uzyskania jednolitej masy.
  2. Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodaj do masy serowej. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  3. Dodaj roztopione masło i ponownie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  4. Jeśli chcesz dodać dodatki, takie jak rodzynki lub posiekane orzechy, teraz jest odpowiedni moment. Wymieszaj je delikatnie z masą serową.
  5. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości około 1 cm.
  6. Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku, tworząc struclę serową.
  7. Przełóż struclę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. Wstaw struclę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30-40 minut w temperaturze 180°C, aż stanie się złocista i puszysta.
  9. Wyjmij struclę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut.
  10. Podawaj ciepłą lub letnią struclę serową, posypaną cukrem pudrem lub polaną ulubionym sosem.

Strucla serowa jest gotowa do podania! Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *