Łosoś pieczony z cytryną

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Łosoś pieczony z cytryną


Łosoś pieczony z cytryną

Łosoś pieczony z cytryną – składniki

  • 1 filet z łososia (około 500g)
  • 1 cytryna (można użyć również limonki)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeże zioła (np. natka pietruszki lub koperek) do dekoracji

Łosoś pieczony z cytryną – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj piekarnik, rozgrzewając go do temperatury 200°C.
  2. Na blaszce do pieczenia ułóż folię aluminiową.
  3. Umieść filet z łososia na folii aluminiowej.
  4. Wyciśnij sok z cytryny i polej nim łososia.
  5. Skrop łososia oliwą z oliwek.
  6. Dodaj posiekany czosnek, solę i pieprz do smaku.
  7. Zawiń łososia w folię aluminiową, tak aby był dobrze zakryty.
  8. Włóż blaszkę z łososiem do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż mięso będzie miękkie i delikatne.
  9. Wyjmij łososia z piekarnika i ostrożnie odkryj folię aluminiową.
  10. Podawaj na talerzach, dekorując świeżymi ziołami.

Łosoś pieczony z cytryną to pyszne danie, które można podać jako główne danie na obiad lub kolację. Soczysty łosoś w połączeniu z cytryną i czosnkiem tworzy wyjątkowy smak, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ryb. Możesz podać go z ulubionymi dodatkami, takimi jak pieczony ziemniak, sałatka lub warzywa na parze. Smacznego!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *