Ciasteczka do kawy

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Ciasteczka do kawy


Ciasteczka do kawy

Ciasteczka do kawy – składniki

  • 200g masła (lub margaryny)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki czekoladowych wiórków (opcjonalnie)

Ciasteczka do kawy – przepis krok po kroku

  1. W dużym naczyniu wymieszaj masło (lub margarynę) i cukier, aż uzyskasz jednolitą masę.
  2. Dodaj jajka i ekstrakt waniliowy, kontynuując mieszanie.
  3. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  4. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrej, mieszając, aż składniki się połączą.
  5. Jeśli chcesz, dodaj posiekane orzechy włoskie i czekoladowe wiórki, mieszając delikatnie.
  6. Przykryj ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
  7. W międzyczasie, nagrzej piekarnik do 180°C.
  8. Wyjmij ciasto z lodówki i uformuj małe kulki, układając je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Delikatnie spłaszczaj kulki, aby uzyskać kształt ciasteczek.
  10. Piecz ciasteczka w nagrzanym piekarniku przez około 12-15 minut, aż lekko się zrumienią.
  11. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na blasze.
  12. Gotowe ciasteczka do kawy możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *