Ciasteczka migdałowe

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Ciasteczka migdałowe


Ciasteczka migdałowe

Ciasteczka migdałowe – składniki

  • 200g mielonych migdałów
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 100g mąki
  • 50g masła, roztopionego
  • opcjonalnie: posypka cukrowa do dekoracji

Ciasteczka migdałowe – przepis krok po kroku

  1. W dużym misce wymieszaj mielone migdały, cukier, jajka, ekstrakt migdałowy, mąkę i roztopione masło.
  2. Zagnieć ciasto, a następnie owiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
  3. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C.
  4. Wyjmij ciasto z lodówki i uformuj z niego małe kulki.
  5. Ułóż kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi.
  6. Jeśli chcesz, posyp ciasteczka cukrową posypką.
  7. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz ciasteczka przez około 12-15 minut, aż staną się lekko złociste.
  8. Wyjmij ciasteczka z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia na blasze.
  9. Po ostygnięciu przenieś ciasteczka na kratkę, aby całkowicie się schłodziły.
  10. Gotowe! Teraz możesz cieszyć się swoimi pysznymi ciasteczkami migdałowymi.


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *