Ciasteczka bezglutenowe

Czas przygotowania:

1 godz. 00 min

Czas gotowania:

45 min

Łączny czas:

1 godz. 45 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Ciasteczka bezglutenowe – składniki

  • 1 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (alternatywnie: mąka kukurydziana)
  • 1/2 szklanki mąki z tapioki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki masła (alternatywnie: margaryna bezglutenowa)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Ciasteczka bezglutenowe – przepis krok po kroku

  1. W dużej misce wymieszaj mąki ryżową, ziemniaczaną, tapiokową, proszek do pieczenia i sól.
  2. W osobnej misce utrzyj masło i cukier, aż powstanie jednolita masa.
  3. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy do masy z masłem i cukrem, dokładnie wymieszaj.
  4. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę składników do masy z jajkiem i masłem, mieszając całość, aż powstanie jednolite ciasto.
  5. Zawinięte w folię spożywczą, umieść ciasto w lodówce na około 30 minut.
  6. Podgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  7. Wyjmij ciasto z lodówki i uformuj z niego małe kulki.
  8. Umieść kulki na blasze do pieczenia, zachowując odstępy między nimi.
  9. Delikatnie spłaszczaj kulki, używając spodu szklanki lub widelca.
  10. Piecz ciasteczka w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut, aż lekko się zrumienią.
  11. Wyjmij ciasteczka z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia na blasze.
  12. Po ostygnięciu przenieś ciasteczka na kratkę, aby całkowicie się schłodziły.
  13. Gotowe ciasteczka bezglutenowe możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *