Czekoladowe spiralki z ciasta francuskiego

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Czekoladowe spiralki z ciasta francuskiego


Czekoladowe spiralki z ciasta francuskiego

Czekoladowe spiralki z ciasta francuskiego – składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko, roztrzepane
  • opcjonalnie: posypka cukrowa do dekoracji

Czekoladowe spiralki z ciasta francuskiego – przepis krok po kroku

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Rozwiń ciasto francuskie na obsypanym mąką blacie.
  3. W misce, nad parą wodną, rozpuść czekoladę wraz z cukrem i cynamonem, mieszając, aż powstanie gładka masa.
  4. Na rozłożonym ciastie francuskim równomiernie rozprowadź masę czekoladową.
  5. Zwiń ciasto francuskie wzdłuż dłuższego boku, tworząc długi wałek.
  6. Przekrój wałek na kawałki o grubości około 1 cm.
  7. Ułóż kawałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi.
  8. Pomoce jajkiem roztrzepanym, delikatnie posmaruj wierzch każdej spiralki.
  9. Opcjonalnie, posyp spiralki cukrową posypką.
  10. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, aż spiralki będą złociste i chrupiące.
  11. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.

Teraz możesz cieszyć się pysznymi Czekoladowymi spiralkami z ciasta francuskiego!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *