Sakiewki z ciasta francuskiego i dodatkami

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

PT0H20M

Łączny czas:

35 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Szukasz pomysłu na elegancką i smaczną przekąskę, która zaskoczy Twoich gości swoją prezentacją i smakiem? Mam dla Ciebie propozycję – sakiewki z ciasta francuskiego, wypełnione dowolnymi dodatkami. To doskonałe danie na różnego rodzaju przyjęcia, które możemy dowolnie modyfikować, dostosowując do własnych upodobań i gustów gości. Dzisiaj podzielę się z Wami podstawową wersją przepisu, który oczywiście możecie modyfikować według swojego uznania.

Sakiewki z ciasta francuskiego i dodatkami – składniki

Przygotujmy:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 250 g)
  • 200 g dowolnego farszu (np. szpinaku z serem feta, mięsa mielonego z warzywami, grzybów z cebulą itd.)
  • 1 jajko do posmarowania ciasta
  • sól i pieprz do smaku
  • dodatkowe przyprawy zależne od wybranego farszu

Sakiewki z ciasta francuskiego i dodatkami – przepis krok po kroku

  1. Przygotowanie farszu: W zależności od wybranego farszu, przygotowujemy go zgodnie z przepisem – smażymy mięso z warzywami, dusimy grzyby z cebulą lub szpinak z serem feta.
  2. Przygotowanie ciasta: Ciasto francuskie rozkładamy na blat, a następnie kroimy na kwadraty o boku ok. 10 cm.
  3. Układanie sakiewek: Na środek każdego kwadratu kładziemy łyżkę farszu. Ciasto zamykamy, łącząc przeciwległe rogi, tak aby powstały sakiewki. Brzegi delikatnie dociskamy, aby ciasto się nie otworzyło podczas pieczenia.
  4. Pieczenie: Sakiewki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą sakiewkę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.

Sakiewki z ciasta francuskiego to przepis prosty, ale dający wiele możliwości. Możemy wypełnić je praktycznie dowolnym farszem, zarówno mięsnym, jak i wegetariańskim. Z jednego opakowania ciasta francuskiego uzyskamy około 10-12 sakiewek.

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *