Faworki z ciasta francuskiego

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Faworki z ciasta francuskiego


Faworki z ciasta francuskiego

Faworki z ciasta francuskiego – składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • opcjonalnie: aromat waniliowy lub skórka otarta z cytryny

Faworki z ciasta francuskiego – przepis krok po kroku

  1. Rozwiń ciasto francuskie na stolnicy i pokrój je na paski o szerokości około 2 cm.
  2. Jeśli chcesz dodać aromat waniliowy lub skórkę otartą z cytryny, teraz jest odpowiedni moment. Posyp paski ciasta tymi dodatkami i delikatnie je dociskaj, aby się przykleiły.
  3. Podgrzej olej w głębokim garnku lub rondlu.
  4. Wrzuć paski ciasta do gorącego oleju i smaż je z obu stron, aż staną się złote i chrupiące.
  5. Wyjmij faworki z oleju i odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  6. Posyp faworki obficie cukrem pudrem.
  7. Faworki z ciasta francuskiego są gotowe do podania! Możesz je podać na talerzu lub w misce, aby goście mogli się nimi częstować.

Smacznego!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *