Śliwki pod kruszonką

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Śliwki pod kruszonką


Śliwki pod kruszonką

Śliwki pod kruszonką – składniki

  • 500g śliwek
  • 100g mąki
  • 100g cukru
  • 100g masła (lub margaryny)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • opcjonalnie: gałka lodów waniliowych do podania

Śliwki pod kruszonką – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj śliwki, umyj je dokładnie i usuń pestki.
  2. W misce wymieszaj mąkę, cukier i cynamon.
  3. Dodaj masło i rozetrzyj je palcami z suchymi składnikami, aż powstanie kruszonka.
  4. Wysmaruj naczynie żaroodporne masłem lub wyłóż je papierem do pieczenia.
  5. Rozłóż śliwki równomiernie na dnie naczynia.
  6. Posyp śliwki przygotowaną kruszonką.
  7. Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180°C.
  8. Po upieczeniu wyjmij naczynie z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  9. Podawaj Śliwki pod kruszonką na ciepło lub zimno, najlepiej z gałką lodów waniliowych.

Smacznego!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *