Ciastka korzenne

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Ciastka korzenne


Ciastka korzenne

Ciastka korzenne – składniki

  • 250g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki goździków
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 100g masła, w temperaturze pokojowej
  • 100g cukru brązowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu
  • opcjonalnie: posypka cukrowa do dekoracji

Ciastka korzenne – przepis krok po kroku

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, goździki, gałkę muszkatołową i sól.
  2. W innym naczyniu utrzyj masło i cukier brązowy, aż powstanie jednolita masa.
  3. Dodaj jajko i miód do masy z masłem i cukrem, dokładnie wymieszaj.
  4. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę składników do mokrych, ciągle mieszając, aż powstanie jednolite ciasto.
  5. Zawinięte w folię spożywczą, umieść ciasto w lodówce na co najmniej 1 godzinę.
  6. Przed nagrzaniem piekarnika do 180°C, wyjmij ciasto z lodówki i odstaw na kilka minut, aby się rozgrzało.
  7. Na lekko oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm.
  8. Wytnij ciastka za pomocą foremek w dowolnych kształtach.
  9. Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Jeśli chcesz, posyp ciastka cukrową posypką dla dodatkowej dekoracji.
  11. Piecz ciastka w nagrzanym piekarniku przez około 10-12 minut, aż staną się lekko zrumienione.
  12. Wyjmij ciastka z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na blasze.
  13. Ciastka korzenne są gotowe do podania!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *