Korzenne ciasto czekoladowe
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Korzenne ciasto czekoladowe – składniki
- 200g gorzkiej czekolady
- 150g masła
- 200g cukru
- 4 jajka
- 150g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki goździków
- szczypta soli
Korzenne ciasto czekoladowe – przepis krok po kroku
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
- W osobnym naczyniu rozpuść masło.
- W dużej misce wymieszaj cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, goździki i sól.
- Dodaj rozpuszczone masło i rozpuszczoną czekoladę do miski z resztą składników.
- Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
- Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy do pieczenia.
- Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 30-35 minut.
- Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Możesz podać ciasto czekoladowe samodzielnie lub polać je polewą czekoladową.
Smacznego!