Korzenne ciasto czekoladowe

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Korzenne ciasto czekoladowe – składniki

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 150g masła
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • 150g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki goździków
  • szczypta soli

Korzenne ciasto czekoladowe – przepis krok po kroku

  1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
  2. W osobnym naczyniu rozpuść masło.
  3. W dużej misce wymieszaj cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, goździki i sól.
  4. Dodaj rozpuszczone masło i rozpuszczoną czekoladę do miski z resztą składników.
  5. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
  6. Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy do pieczenia.
  7. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 30-35 minut.
  8. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  9. Możesz podać ciasto czekoladowe samodzielnie lub polać je polewą czekoladową.

Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *