Ciasteczka pistacjowe

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Ciasteczka pistacjowe – składniki

  • 200g mąki
  • 100g masła
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 50g pistacji
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • opcjonalnie: 50g białej czekolady

Ciasteczka pistacjowe – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę, masło i cukier, aż powstanie kruszonka.
  2. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy, i zagnieć ciasto.
  3. Posiekaj pistacje na drobne kawałki i dodaj do ciasta, wymieszaj.
  4. Z ciasta formuj małe kulki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz ciasteczka przez około 15-20 minut, aż lekko się zrumienią.
  6. Jeśli chcesz, możesz dodatkowo roztopić białą czekoladę i polać nią ciasteczka pistacjowe.
  7. Po ostudzeniu, ciasteczka są gotowe do podania.

Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *