Ciasteczka pistacjowe
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Ciasteczka pistacjowe – składniki
- 200g mąki
- 100g masła
- 100g cukru
- 1 jajko
- 50g pistacji
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- opcjonalnie: 50g białej czekolady
Ciasteczka pistacjowe – przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj mąkę, masło i cukier, aż powstanie kruszonka.
- Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy, i zagnieć ciasto.
- Posiekaj pistacje na drobne kawałki i dodaj do ciasta, wymieszaj.
- Z ciasta formuj małe kulki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz ciasteczka przez około 15-20 minut, aż lekko się zrumienią.
- Jeśli chcesz, możesz dodatkowo roztopić białą czekoladę i polać nią ciasteczka pistacjowe.
- Po ostudzeniu, ciasteczka są gotowe do podania.
Smacznego!