Sernik z makiem
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Sernik z makiem
Sernik z makiem – składniki
- 500g sera białego
- 200g maku
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200ml śmietany kremówki
- 50g masła
- opcjonalnie: posypka z migdałów
Sernik z makiem – przepis krok po kroku
- Wymieszaj mak z gorącą wodą i odstaw na 15 minut, aż napęcznieje.
- W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- W osobnej misce roztrzep jajka z cukrem, dodaj ser biały, mąkę, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
- Do masy serowej dodaj napęczniały mak i ponownie wymieszaj.
- Na koniec dodaj śmietanę kremówkę i roztopione masło. Wszystko razem wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
- Przełóż masę do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
- Opcjonalnie, posyp sernik posypką z migdałów.
- Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50-60 minut, aż sernik z makiem nabierze złocistego koloru i będzie sprężysty.
- Po upieczeniu wyjmij sernik z makiem z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Po ostudzeniu, sernik z makiem można podać na talerzach, posypany cukrem pudrem lub polany polewą czekoladową.