Sernik z makiem

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Sernik z makiem


Sernik z makiem

Sernik z makiem – składniki

  • 500g sera białego
  • 200g maku
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200ml śmietany kremówki
  • 50g masła
  • opcjonalnie: posypka z migdałów

Sernik z makiem – przepis krok po kroku

  1. Wymieszaj mak z gorącą wodą i odstaw na 15 minut, aż napęcznieje.
  2. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  3. W osobnej misce roztrzep jajka z cukrem, dodaj ser biały, mąkę, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
  4. Do masy serowej dodaj napęczniały mak i ponownie wymieszaj.
  5. Na koniec dodaj śmietanę kremówkę i roztopione masło. Wszystko razem wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
  6. Przełóż masę do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Opcjonalnie, posyp sernik posypką z migdałów.
  8. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50-60 minut, aż sernik z makiem nabierze złocistego koloru i będzie sprężysty.
  9. Po upieczeniu wyjmij sernik z makiem z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  10. Po ostudzeniu, sernik z makiem można podać na talerzach, posypany cukrem pudrem lub polany polewą czekoladową.


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *